Diablova diera na Branisku

júl 19, 2015 | Okolie obce, Turistika

Diablova diera je krasová jaskyňa toku Veľkej Svinky, ktorá sa nachádza neďaleko sedla Chvalabohu na Branisku.  Vytvorená bola vodami Veľkej Svinky, ktorá je pozoruhodná hlavne pre rozdvojenie toku rieky. Tento jav sa odborne nazýva bifurkácia a je pri horských riekach východného Slovenska vzácny. Práve tu sa rozdvojuje tok Veľkej Svinky a pravá časť sa stráca hlboko v zemi.
Legenda hovorí, že krčmár, ktorý na tomto mieste prevádzkoval krčmu chcel stále viac, a preto čert dupol nohou. Krčmár aj s krčmou sa vraj vtedy prepadli pod zem. V zemi zostala diera a tak vznikla jaskyňa.
Z vonku vyzerá ponor ako skalnatá diera, ktorá s stráca niekde hlboko v zemi. Voda tu vytvorila niekoľko zvláštnych útvarov v krasovom podloží a jej tok ozvláštňujú malé vodopády a kaskády. Vstup do ponoru nie je povolený.

Vstup do jaskyne (ponor toku ) sa nachádza hneď vedľa poľnej cesty smerujúcej k chatovej oblasti (modrá turistická cesta) na šarišskej strane Braniska. K druhému koncu jaskyne (výnor toku) sa dostanete sledujúc žltú turistickú značku po spišskej strane Braniska. Po asi 20 minútovom zostupe zalesneným svahom ste na mieste.