Obete 1.svetovej vojny v Ovčom

nov 11, 2018 | História, Správy

Dnes 11.novembra sa presne pred 100 rokmi oficiálne skončila 1.svetová vojna. Išlo dovtedy o najkrvavejší bojový konflikt v dejinách a predzvesť ešte väčších zverstiev.  Počas 4 rokov konfliktu bolo mobilizovaných približne 400 000 mužov z územia Slovenska vo veku 18 až 50 rokov. Domov sa už nikdy nevrátilo 70 000 a takmer dvakrát toľko si nieslo následky vojenčiny v podobe zranení do konca života.
Snáď ani nieje v našej obci rodina, v ktorej nejaký prapredok nepadol v tejto vojne. Po niekoľkoročnom výskume sa mi podarilo vytvoriť zoznam 10 našich rodákov, ktorí sa z bojísk už domov nevrátili. Tento počet nieje konečný, keďže stále získavam nové informácie a svedectvá o ďalších obetiach. Už aj to číslo 10 je dosť vysoké- veď obec v tom čase mala necelých 300 obyvateľov. 
Z Ovčieho narukovalo vyše 26 mužov, z ktorých sa domov nevrátili Baloga Róbert, Farkaš Ján a Štefan (otec a syn), Jenča Ján (Bednárik), Jenča Štefan, Jenča Martin, Kollár Michal, Ondriáš Štefan a Ján (bratia), Uličný Jakub. Po týchto mužoch ostali doma vdovy, osirelé deti a spustnuté hospodárstva.  Ich kosti ležia na bojiskách a hroboch v Taliansku, Poľsku, Rusku a na Ukrajine. Je škoda, že ani po 100 rokoch naši praotcovia nemajú v obci pamätník ako to je v iných obciach či mestách.
Ako som už avizoval skôr, budem iniciovať stavbu takéhoto pamätníka. Obraciam sa preto aj na Vás, čitateľov aby ste mi s touto iniciatívou pomohli. Nechcem totiž aby pamätník zabudol na nejakého rodáka. Ak teda máte informáciu o tom, že Váš predok bojoval, či padol v 1.sv. vojne dajte mi vedieť na ovcie@ovcie.info. Ďakujem.

Ján Jenča Bednárik, ktorý padol na východnom fronte v roku 1917

Ján Jenča Bednárik, ktorý padol na východnom fronte v roku 1917