Rodák Jozef Ondriáš ocenený In Memoriam

dec 9, 2017 | História, Správy

V štvrtok 7.decembra 2017 sa v priestoch kaštieľa v Snine uskutočnil krst knihy Útek z pekla od spisovateľa Juraja Šeba autora retrospektívnych kníh ako Vojnové 40.roky, Budovateľské 50.roky, Zlaté 60.roky a iné.
Útek z pekla je publikácia o životnom osude sninského rodáka Ernesta Rosina, ktorému sa spolu so spoluväzňom Czeslawom Mordowiczom podarilo utecť z Osvienčinu. Po príchode na Slovensko následne potvrdili výpovede „slávnejších“ utečencov Rudolfa Vŕbu a Alfreda Wetzlera, ktorí utiekli krátko pred nimi. Vďaka týmto výpovediam sa svet dozvedel čo sa v Osvienčime skutočne dialo a podarilo sa tak zachrániť desaťtisíce maďarských Židov pred deportáciami.
Do života Ernesta Rosina významne zasiahol rodák z Ovčieho – Jozef Ondriáš. Ten toho času pôsobiaci ako strážmajster v Bratislave na ulici stretol Ernesta Rosina a ponúkol mu úkryt vo svojom byte. Išlo o dokonalú kamufláž, keďže bolo málo pravdepodobné že policajt bude vyšetrovať policajta. Rosin sa u Ondriáša ukrýval až do oslobodenia. Žiaľ tento príbeh sa neskončil šťastným koncom. Pri oslobodzovaní Bratislavy prichýli Ondriáš s Rosinom do byt zraneného sovietskeho vojaka „Poranený Rus volal: Dajte vody! Šiel som po vodu, keď v tom jeden vojak zakričal: Nechoď strieľajú! Na to Jožko povedal: Ja sa nebojím. Išiel, a ako vkročil medzi vonkajšie dvere, dostal tri rany a bol na mieste mŕtvy. Šiel som dole, ale už sa nedalo nič robiť. Moja prvá myšlienka bola, že som mal padnúť miesto neho ja.“ Spomínal Ernest Rosin.
V súvislosti s týmto krstom knihy mali byť posmrtne ocenení Rosin s Ondriášom za obetavú humanitnú pomoc blížnym. Na základe pozvánky sa tak do Sniny vybrali rodinní príslušníci Jozefa Ondriáša – Miroslav a Kristína Galkoví, zástupca obce Eduard Jenča s manželkou Sylviou a Stanislav Šimčík.

V mene zúčastnených by som sa chcel poďakovať organizátorom akcie za pozvanie, ocenenia, hodnotné dary a skvelý program. Ďakujeme.