75. výročie oslobodenie obce sovietskym vojskom

jan 21, 2020 | História

sovietsky priskumnici

Presne pred 75. rokmi, v nedeľu 21.januára 1945 v skorých ranných hodinách, do obce Ovčie dorazili prvé jednotky Červenej armády. Išlo o prieskumníkov na lyžiach odetých v bielych overaloch smerujúcich od Hrabkova a Banského. Ich príchod prekvapil posledných nemeckých vojakov, ktorí popíjali v miestnej krčme. Tí zutekali a tak nestihli splniť posledný rozkaz – vypáliť obec. Miestne obyvateľstvo Rusov privítalo vrelo. Vojaci sa však dlho nezastavovali a chystali sa pokračovať v ceste ďalej k Branisku. Napriek naliehaniu miestnych aby radšej išli po hrebeni cez Porubane, vojaci vyrazili k Víťazu priamo. Toto rozhodnutie sa im stalo osudné, keďže v lokalite na Ucekáčoch na nich Nemci spustli paľbu. Po nej na snehu ostali ležať dvaja mŕtvi vojaci, ktorí boli následne prenesení a pochovaní v Hrabkove.
Sovietom sa napokon z nášho smeru podarilo dostať až k víťazkemu cintorínu (zrejme pri kostole sv.Ondreja), druhý prúd smerujúci od Fričoviec sa prebil až do Širokého.
Ešte v ten deň prieskumníkov vystriedali príslušníci Československého armádneho zboru, ktorí bojovali vrámci Červenaj armády. Následne obec začalo zaplavovať veľké množstvo vojakov, doprovodného personálu, koní, tankov, kanónov a inej vojenskej techniky. Vojakov vraj bolo toľko, že im ľudia stúpali po hlavách. Nasledujúci deň, 22.januára 1945 za začala bitka o Branisko…
Oslobodenie obce dlhé roky pripomínala pamätná tabuľa, ktorá bola osadená na stene starej budovy MNV a kultúrneho domu. Jej osud po výstavbe nového obecného úradu je neznámy.

Ako prebiehala bitka o Branisko a aký vplyv malo oslobodenie na obec sa dozviete v pripravovanej monografii o obci Ovčie, na ktorej intenzívne pracujem.