Dudok Chochlatý u nás

Dudok chochlatý (Upupa epops) nieje typickým vtákom tunajších lesov. Vyskytuje sa hlavne v južnejších a teplejších lesoch Slovenska a len ojedinele zahniezdi v severnejších polohách. V posledných desaťročiach vplyvom zmien krajiny, úbytku starých stromov a vŕbových hájov, skupín stromov a stromoradí vo voľnej krajine postupne mizne (vo voľnej prírode sa vyskytuje iba okolo 600 až 1000 párov). Obýva otvorenú krajinu, lesíky, ovocné sady, okraje hraničiacich s lúkami a pastvinami a skupiny stromov, niekedy i zrúcaniny budov. Na jar prilieta v apríli a lesov, odlieta v auguste až v septembri. Živí sa krtonôžkami (medvedíkmi), koníkmi. kobylkami a iným na zemi žijúcim hmyzom. Nepohrdne ani jašterica­mi a drobnými cicavcami. Minulú sobotu sa jeden pár objavil aj v našej obci.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:
snaturou2000.sk
vtaky.sk

Share

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://ovcie.info/2011/04/07/dudok-chochlaty-u-nas/) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /nfsmnt/hosting2_1/3/c/3ce4931f-277d-4e41-a9b7-82bc08dfa78a/ovcie.info/web/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /nfsmnt/hosting2_1/3/c/3ce4931f-277d-4e41-a9b7-82bc08dfa78a/ovcie.info/web/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19