Bitka o Branisko v roku 1945

mar 27, 2011 | História

Na tomto mieste stál hostinec, v ktorom boli zákernou fašistickou mínou zabití štyria sovietski ženisti

Nielen revolučné roky 1848-49 zanechali krvavú stopu na neďalekom pohorí Branisko. V nasledujúcich 100 rokoch sa tu odohrali ďalšie dve bitky. V roku 1919 na Branisku Československí legionári odrazili útok maďarských jednotiek, ktoré v Prešove vyhlásili socialistickú Slovenskú republiku rád. Táto bábková republika mala byť akýmsi prechodom k opätovnému začleneniu Slovenska do Uhorska, no trvala však iba necelý mesiac. Jej pamätník stojí na Námestí mieru v Prešove.
Branisko svoju kľúčovú rolu zohrávalo aj počas 2. svetovej vojny.  Pohorie sa stalo dôležité pre presun nemeckých jednotiek, ktoré z tohto dôvodu cez masív vybudovali novú cestu a navyše sa tam skrývali aj partizáni. Koncom októbra 1944 sovietske vojská prekonávajú po ťažkých bojoch Dukliansky priesmyk (na oboch stranách tu padlo 73  000 vojakov) a začínajú vytláčať Nemcov zo Slovenska. Tí sa opevnili Branisku kde si postavili až trojstupňové zákopy, na stavbe ktorých sa podieľali aj obyvatelia okolitých dedín.

Na tomto mieste stál hostinec, v ktorom boli zákernou fašistickou mínou zabití štyria sovietski ženisti

Na tomto mieste stál hostinec, v ktorom boli zákernou fašistickou mínou zabití štyria sovietski ženisti

Od 8.januára sa v Ovčí zdržuje 160 členná nemecká posádka, ktorá drancuje obec a kradne. Jeden obyvateľ považovaný za partizána je zastrelený. Názory na pôsobenie Nemcov sa však líšia. Kým miestny kronikár píše o nich skôr negatívne, niektorí pamätníci spomínajú, že za všetko platili a oproti Rusom boli slušnejší. Po odchode tejto jednotky, prichádza do obce nemecká autokolóna a deň  pred príchodom Sovietov, chcú odviezť z obce všetkých mužov. Tí sa to dozvedeli a všetci sa skryli v pripravených úkrytoch v lesoch okolo “Švinej hvori”. Nazlostení Nemci chceli preto vypáliť dedinu, no podľa rozprávania pamätníkov obec zachránila tunajšia krčmárka “Baba Županova”, ktorých Nemcov opila.
Dňa 21. januára oslobodzuje našu obec sovietska a československá armáda, ktoré si v lokalite “Na záhradách” stavia delá a ostreľuje Branisko.  Tento pobyt sovietov v obci nám priniesol aj jednu novinku. Údajne práve Rusi naučili tuzemcov páliť domácu pálenku. Dovtedy jej výroba bola pre nich tajomstvom a zaobstarávali si ju výhradne kúpou. Dňa 22.januára vojská oslobodzujú Široké a 24.januára aj samotné pohorie Branisko. Na pamiatku týchto bojov bol po vojne na Chválabohu postavený mohutný pamätník, ktorý bol po neskôr odstránený. Dnes tam stojí už iba poškodená pamätná tabuľa, nachádzajúca sa v zákrute pod krížom.
Tieto udalosti sa pokúsili rekonštruovať členovia Klubu vojenskej histórie Choceň z Českej Republiky. Dňa 8.1.2011 sa zišli v priestoroch Areálu Tank Power v Přelouči a  rozpútali streľbu.

Kinožurnál z roku 1989 o Slovenskej republike rád

 

Zdroje:

kvchocen.wz.cz
korzar.sme.sk
sk.wikipedia.org
youtube.com